· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Biosoffa

En biosoffa är en typ av möbel som  på många sätt efterliknar de fåtöljer som finns i biografer, men dessa har även vidareutvecklats så en biosoffa för hemmiljö är helt enkelt ännu mycket mer bekväm än de som man finner i en biosalong. Förutom att det oftast finns utrymme för popcorn, dricka mm mellan stolarna så kan man för det mesta fälla bak ryggstödet och fälla upp ett benstöd.
-10%
CINEMA 2-SITS RECLINER EL
Cinema biosoffa med reclinerfunktion är en av de absolut mest påkostade och bekväma...
18990 kr (20990 kr)
-13%
CINEMA 2-SITS
Cinema biosoffa med reclinerfunktion är en av de absolut mest påkostade och bekväma...
13990 kr (15990 kr)
-8%
Colorado Recliner Bio 2-sits
Colorado biosoffa är en mycket bekväm reclinersoffa att sjunka ner i. Soffan har två...
17990 kr (19500 kr)
-7%
Colorado Recliner Bio 3-sits
Colorado biosoffa är en fantastiskt bekväm reclinersoffa att sjunka ner i. Soffan har tv...
26990 kr (28990 kr)
-13%
Washington Soffa Med Recliner
Washington är en stilren recliner där man kan fälla ett av ryggstöden och p...
13995 kr (15995 kr)

Om biosoffor

Handen på hjärtat – visst är det roligt att gå på bio och titta på film på storduk på stan. Men. Är det ändå inte ganska ofta borta bra men hemma bäst? När man kommer hem från jobbet eller skolan och bara vill ha fredagsmys… och lördagsmys och mys ända in i kaklet, för att det är vad hela familjen behöver efter en hektisk vardagsvecka?

Och hemma är det så mycket enklare att fixa tillbehören som gör en biokväll riktigt lyckad. Om man vill gå all-in för att göra sitt vardagsrum till en riktigt skön plats där alla sitter bekvämt och kan se favoritfilmerna tillsammans bör man kolla in de härliga möbler som kallas biosoffor.

Vad kännetecknar en biosoffa?


Biosoffan är tveklöst den ultimata möbeln för dig som älskar att vistas länge i vardagsrummet, vare sig du vill ha ett filmmaraton med familjen eller sträckläsa Dostojevskijs samlade verk.

Soffan ger en underbar sittkomfort och är med sin flexibilitet ett riktigt bra val för den som söker den perfekta möbeln för en avslappnande fritid. Kännetecknande för den här typen av soffa är den generösa utformningen med en inbjudande design och gott om plats. Ibland är den formgjuten så att den omsluter kroppen och ger en härligt ombonad känsla. Soffan är stoppad med tjocka dynor och bjuder på en komfort som man inte kommer i närheten av i vanliga soffor. Soffan är mycket praktisk eftersom den är byggbar med lösa enheter, som enkelt hakas ihop och därmed ger stor valfrihet. Välj mellan sittdelar med och utan recliner, hörnmoduler och mellandelar med bord och drickahållare. Biosoffan utformas helt efter dina behov och önskemål. Att soffan har reclinerdelar betyder att dessa sittdelar har en funktion som gör att du kan fälla ryggen bakåt och även får upp ett fotstöd att vila benen på. På så vis är hemma-bio soffan mycket bekvämare än stolarna på en vanlig biograf, eftersom de normalt inte alls har samma komfort eller samma flexibilitet. På de flesta av dessa soffor är rygg- och fotstödsfunktionerna sammankopplade så att när man fäller ned ryggstödet kommer också det sköna fotstödet fram.

 

Varifrån kommer biosoffan?

Det verkligt unika med biosoffan jämfört med andra soffor är reclinerfunktionen med sitt justerbara rygg- och fotstöd. Det har länge varit populärt i Sverige och i USA och Frankrike har denna typ av soffor funnits ännu längre. Historien om reclinerns föregångare går tillbaka ända till 1600-talet. Under 1800-talet vidareutvecklades reclinern av två amerikaner som 1928 tog patent på den framgångsrika mekanismen. Detta ledde så småningom till grundandet av företaget La-Z-boy som fortfarande är ett starkt varumärke när det gäller biosoffor.

 

Hur fungerar mekaniken i en biosoffa?


Mekaniken i en biosoffa kan se ut på lite olika sätt och kvaliteten kan variera, beroende på prisklass. Då sofforna innehåller en hel del rörliga delar som ska belastas, användas ofta och dessutom fungera med precision, är det viktigt att välja en seriös leverantör som har bra garantier. Vissa leverantörer tillverkar sina soffor med samma stomme som flygindustrin använder i sina lyxigare flygplanssäten, vilket ökar sannolikheten för att mekaniken ska fungera pålitligt och hålla länge. Därför är det inte alltid billigast att välja den biosoffa som har lägst pris, eftersom lågprisprodukter ofta har en kortare livslängd.

 

Hur styr man en biosoffas recliner?

En biosoffa kan manövreras elektroniskt eller manuellt. Vilket man väljer är en smaksak, och de flesta sofforna är fortfarande manuella. En fördel med elektronisk styrning kan vara att fotstödet lättare kan fällas tillbaka. I vissa manuella soffor behöver man använda ganska mycket benkraft för detta, vilket ibland kan upplevas som besvärligt. En elektroniskt styrd recliner-soffa kan man dessutom oftast ställa i ett mellanläge, vilket gör övergången mellan upprätt läge och liggläge mjukare och kan kännas lite lyxigare. Den manuella reclinern kan bara ställas i ytterlägena; antingen fullt utfälld eller helt infälld. Detta behöver dock inte vara något avgörande i valet dem emellan, eftersom ändlägena ändå brukar användas mest, även då man har en el-biosoffa.

Vilket material ska jag välja på min biosoffa?

Biosoffor finns i många olika material, både konstläder, äkta läder och textil. Populärt sedan en tid är textilmaterial som känns som läder med en blank och tålig yta. Det finns även mycket mjuka, behagliga textilier som liknar mocka. Båda är slitstarka och tåliga mot fläckar och ger en mycket bra komfort. Har man anledning att tro att det kommer att spillas en del från fredagsmyset i soffan kan det ändå vara en bra idé att välja det material som är mest motståndskraftigt, som läder eller konstläder. Vill man ändå välja textil, kan man öka tåligheten avsevärt genom att göra en enkel sprayimpregnering då och då.

 

Något annat jag bör veta om biosoffor?

Biosoffan är generellt en robust och tålig möbel och har oftast en maxvikt på 120 kg. Det man bör tänka på är att använda den enbart på det sätt som den är avsedd för, annars riskerar man att skada mekaniken. Soffans recliners har ett fotstöd som är konstruerat för att hålla uppe benen, men det är inte meningen att man ska sitta på det, inte ens barn. Inte heller ska man sitta på eller på annat sätt belasta soffans armstöd med någon större tyngd eftersom de inte är gjorda för det. Om du väljer att investera i din vardagskomfort genom en biosoffa kommer den att ge dig och dina nära och kära många, långa sköna och avslappnande stunder lång tid framöver.