· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

GASOLGRILLAR

Varför ska man välja en gasolgrill?

Många är vi som stått och kämpat med köttbitarna och humöret vid en kolgrill, när det inte riktigt gått som man tänkt sig.
Visst - det är ju en speciell känsla att plocka fram kolgrillen när vårsolen börjar bli varm. Man letar fram den gamla påsen med grillkol och hittar en halv flaska tändvätska i garaget och sätter igång.

Men - handen på hjärtat - visst är det lockande att tänka sig att slippa den där hanteringen av grillkol och illaluktande tändvätska? Och att slippa ställtiden när familjen redan är hungrig och väntar på maten. Tänk att kunna börja grilla redan efter någon minut?!

Företrädarna för kolgrillen hävdar att smaken blir bättre, men det stämmer inte riktigt. Med de moderna gasolgrillarna har man faktiskt minst lika stor möjlighet att bestämma hur mycket rök man vill att maten ska smaka - eller om man kanske vill göra sin smaksättning på något annat vis; med t ex. örter eller aromatiserade träspån. Det är roligt att experimentera med smaker och för en gasolgrillare är möjligheterna stora.

Här följer ytterligare några argument för att investera i en bra gasolgrill till nästa säsong:

  • Med en knapptryckning har du på några minuter en riktigt varm grill som är redo att användas.
  • Det är enkelt att justera värmen och hålla exakt temperatur, vilket ger kontroll över grillningen och ett bättre resultat.
  • Du slipper hantera tändvätska och behöver aldrig riskera att den hamnar i maten.
  • Kortare tillagningstid och ställtid.
  • Lägre kostnad per grilltillfälle jämfört med en kolgrill.
  • Grillsessionen avslutas enkelt genom att gasen stängs av. Ingen tråkig hantering av gammalt grillkol.
  • Det blir mindre rök och ohälsosamt os än vid kolgrillen.
  • Den enklare hanteringen gör att du kommer att använda din grill oftare. En krispig vinterdag det kan bli helgens höjdpunkt att bjuda gästerna på nygrillat när snön ligger vit och solen skiner.


    Hur rengör man sin gasolgrill?

    Att hålla en kvalitetsgrill ren är ett ganska lätt jobb eftersom alla delar håller en hög finish av rostfritt, lackat eller emaljerat stål. Det är också mycket enklare att rengöra en gasolgrill än en traditionell kolgrill. Grillen bör rengöras före första användningen, men kom ihåg att aldrig använda något som kan rispa eller repa som ex stålull. Vatten och diskmedel tar bort det mesta, utom det mest ingrodda och inbrända på grillgallret. För dessa lite kraftigare rengöringar bör man följa dessa råd:

    Rostfritt:
    För att undvika missfärgning av en rostfri grillhuv bör den rengöras innan du startar grillen. Det finns särskilda rengöringsmedel just för detta. Använd aldrig frätande eller slipande rengöringingsmedel på dessa delar eftersom det kan förstöra ytan.

    Emaljerat stål:
    Regelbunden rengöring gör att emaljen behåller sin lyster under en längre tid. Som tillägg vid rengöring använd gärna en icke slipande hushållssvamp för att ta bort smuts, matrester och olja. Använd aldrig slipande eller rivande föremål.

    Rostfria grillgaller:
    Tvätta av dina grillgaller med diskmedel och skölj med varmt vatten eller lägg dem helt enkelt i diskmaskinen. För att få bort extrem smuts använd en fiber- eller mässingsborste. Använd aldrig stålborste eller metallskrapa för att rengöra din gasolgrill eller ditt rostfria galler.

    Emaljerade grillgaller:
    För att skydda mot vanlig rost har gallren blivit belagda med en hård emaljerad yta. Vid rengöring, använd vanligt diskmedel och skölj med varmt vatten. För att få bort extrem smuts använd en fiber- eller mässingsborste. Emaljerade produkter går också utmärkt att diska i maskin.

    Invändigt i gasolgrillen:
    Uteköket bör rengöras ordentligt minst en gång om året, eller oftare vid behov. Använd en fiber- eller mässingsborste för att rengöra invändigt i gasolgrillen. Använd aldrig stålborste eller metallskrapa då detta kan skada den rostfria ytan och repa sönder emalj, vilket gör att risken för rost ökar.

    Hur säker är en gasolgrill?

    I Skandinavien är vi inte lika vana vid att använda gasoldrivna utekök som i södra Europa, där man också ofta nyttjar gasol för många andra användningsområden. Man bör förstås ha respekt för gasol, men med rätt hantering är en gasolgrill en säker produkt att använda. Räddningsverket i Sverige har kommit ut med ett häfte för hur man kan minimera riskerna med gasol och gasolgrillar.

    När man köper gasolgrill är det viktigt att kontrollera att den är CE märkt. Denna märkning är en garanti för att den uppfyller vissa säkerhetskrav och därmed håller en viss kvalitetsstandard. När gasolgrillen monteras är det bra om man har tillgång till en tryckmätare eller en läckindikator, för att på så sätt minska risken med läckande gasflaskor. Det är också viktigt att använda sig av det gasregulatorset som är anpassat för just den gasolgrill som man har köpt. Denna regulator är konstruerad för att anpassa gastrycket i gasolflaskan till själva grillen, så att grillen inte utsätts för högre tryck än den är gjord för. Gasolflaska ingår normalt inte i köpet av en gasolgrill utan införskaffas lämpligen hos en lokal leverantör. Ofta har bensinstationerna denna service. När man köpt sin första gasolflaska fungerar det som ett utbytessystem där man lämnar in sin tomma gasoltub och mot en mindre kostnad byter den mot en fulltankad. 

    Kloka säkerhetstips vid gasolgrillen:

    När man grillar är det bäst om grillen står en bit från brännbart material som exempelvis trädgårdsdynor, parasoller etc. Man bör också göra rent grillen om man ser kraftiga fettavlagringar, eftersom dessa kan antändas.

    Slangen mellan regulatorn och grillen bör också kontrolleras regelbundet. Om man vickar på den ser man om sprickbildningar uppkommit, då ska den givetvis bytas ut.

    Det är också bra om man har en grillhandske till hands vid gasolgrillning. Om det skulle uppstå lågor t ex när fett antänts inuti grillen kan det vara viktigt att kunna komma åt att stänga ventilen till gastillförseln. En brandsläckare är också bra att ha till hands, eftersom man aldrig ska försöka släcka en brand i en gasolgrill med vatten.

    När det gäller förvaring av själva gasbehållarna är det av säkerhetsskäl förbjudet att förvara dem i källaren eller i vindsutrymmen. I en lägenhet får man förvara en gasbehållare som högst rymmer 5 liter. Större behållare får förvaras i förråd som är åtskilda från bostaden, på en balkong eller i ett garage. Det är då viktigt att utrymmet är väl ventilerat.

    Läs alltid instruktionerna som medföljer din nya gasolgrill innan du sätter igång med grillningen.

    För mer information om gasolgrillar kontakta oss gärna på mail info@holyhome.se eller telefon: 0340-85 888 (mån-tors 10.00 - 17.00, fre 10-15)