· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Recliner soffa

Reclinersoffor finns i många olika material, både konstläder, äkta läder och textil. Populärt sedan en tid är textilmaterial som känns som läder med en blank och tålig yta. Det finns även mycket mjuka, behagliga textilier som liknar mocka.

Recliners innebär att soffan kan lutas på olika sätt. Denna typ av möbel är otroligt vilsam och kallas av många för biosoffa.

-9%
Boston 3-sits med recliner - grå
Denna bekväma  soffa i Boston serien har en  manuell recliner. Boston serien finns ...
9990 kr (10990 kr)
-10%
CINEMA 2-SITS RECLINER EL
Cinema biosoffa med reclinerfunktion är en av de absolut mest påkostade och bekväma...
18990 kr (20990 kr)
-13%
CINEMA 2-SITS
Cinema biosoffa med reclinerfunktion är en av de absolut mest påkostade och bekväma...
13990 kr (15990 kr)
-8%
Colorado Recliner Bio 2-sits
Colorado biosoffa är en mycket bekväm reclinersoffa att sjunka ner i. Soffan har två...
17990 kr (19500 kr)
-7%
Colorado Recliner Bio 3-sits
Colorado biosoffa är en fantastiskt bekväm reclinersoffa att sjunka ner i. Soffan har tv...
26990 kr (28990 kr)
-6%
Colorado Recliner Hörnsoffa
Colorado hörnsoffa är en fantastiskt bekväm TV-soffa att sjunka ner i. Soffan har t...
28990 kr (30990 kr)
-13%
Nevada Recliner 2-sits
Nevada är  vilsam soffa med reclinerfunktion - fäller man upp bendelen får man...
6490 kr (7490 kr)
-10%
Nevada Recliner 3 + 2 + 1 sits
Nevada är en serie av recliners som består av 3-sits samt 2:sits och fåtölj.
18990 kr (20990 kr)
-12%
Nevada Recliner 3 + 2 sits
Nevada är en serie av recliners som består av 3-sits samt 2:sits och fåtölj.
14990 kr (16990 kr)
-10%
Nevada Recliner 3-sits
Nevada är en serie av recliners som består av 3-sits samt 2:sits och fåtölj.
8990 kr (9990 kr)
-5%
Reclinergrupp Texas 3+1+1
Här erbjuds en komplett soffgrupp med en 3:a samt två fåtöljer
Texas är ...
19900 kr (21000 kr)
Texas 3-sits grå med recliner
Texas är en riktigt bekväm 3-sits soffa i snyggt grått tyg med två recliners.
9990 kr
-13%
Washington Soffa Med Recliner
Washington är en stilren recliner där man kan fälla ett av ryggstöden och p...
13995 kr (15995 kr)

Om reclinersoffor

Har du någon gång tänkt på hur mycket tid du spenderar i ditt vardagsrum? För många svenskar kommer nog vardagsrumssoffan på en god tredjeplats, efter sängen och kanske stolen på jobbet eller i skolan. Vad betyder det? Jo, det betyder förstås att det är värt att tänka på om du trivs bra i din soffa, eller om du på ett enkelt sätt skulle kunna ha det ännu bättre. Om du tillhör den grupp som nästan inte har någon soff-tid alls, eftersom du jobbar dygnet runt, kanske det till och med är ännu viktigare att se till att den tid du faktiskt har för avkoppling verkligen är i toppklass. Livet är för kort för att sitta dåligt.

 

Vad kännetecknar en reclinersoffa?

Du som aldrig prövat en reclinersoffa har verkligen något att se fram emot. Det handlar inte bara om att sitta. Att äntra en sådan soffa är en upplevelse. Egentligen betyder benämningen recliner inte något mer än att den har en funktion som gör att du kan fälla ryggen på vissa av sätena bakåt, och oftast då även får upp ett fotstöd att vila benen på. Men det är något annat också. Den fällbara soffan har en annan bakgrund och ett annat tänk än vanliga soffor. Den är oftast mycket generöst utformad med en inbjudande design och gott om plats, ibland är den formgjuten så att den omsluter kroppen på ett nästan magiskt vis. Den är också stoppad med tjocka, sköna dynor och bjuder därför på en komfort som man inte kommer i närheten av i vanliga soffor. Soffan är mycket praktisk eftersom den nästan alltid är byggbar med lösa enheter som kopplas ihop och därmed är mycket flexibel. Du kan alltså själv bestämma precis hur du vill utforma och bygga din egen soffa, allt utefter dina behov och önskemål. Denna typ av soffa kallas ibland för ”biosoffa”, vilket dock inte blir riktigt korrekt eftersom den nästan alltid har den funktion som fåtöljer på biografer inte har; det utfällbara fotstödet. På de flesta reclinersoffor är rygg- och fotstödsfunktionerna sammankopplade så att när man fäller ned ryggstödet kommer också det sköna fotstödet fram.

Varifrån kommer reclinersoffan?

Biosoffan med sitt justerbara rygg- och fotstöd har länge varit populär i Sverige. I USA och Frankrike och har den funnits ännu längre och historien om dess föregångare går ända tillbaka till 1600-talet. Under 1800-talet vidareutvecklades soffan av två amerikaner som 1928 tog patent på den framgångsrika mekanismen. Detta ledde så småningom till grundandet av företaget La-Z-boy som fortfarande är ett starkt varumärke när det gäller reclinersoffor.

 

Hur fungerar mekaniken i en reclinersoffa?

Mekaniken i en soffa med fällbara ryggstöd kan se ut på lite olika sätt och kvaliteten kan variera, beroende på prisklass. Då den innehåller en hel del rörliga delar som ska belastas, användas ofta och dessutom fungera med precision, är det vid valet av reclinersoffa viktigt att välja en seriös leverantör som har bra garantier. Vissa leverantörer tillverkar sina soffor med samma stomme som flygindustrin använder i sina lyxigare flygplanssäten, vilket ökar sannolikheten för att mekaniken ska fungera pålitligt och hålla länge. Därför är det inte alltid billigast att direkt välja den soffa som har lägst pris, eftersom lågprisprodukter ofta har en betydligt kortare livslängd.

 

Hur hanterar man en reclinersoffa?

Soffan kan manövreras elektroniskt eller manuellt. Vilket man väljer är en smaksak, och de flesta reclinersoffor är fortfarande manuella. En fördel med elektronisk styrning kan vara att fotstödet lättare kan fällas tillbaka. I vissa manuella soffor behöver man använda ganska mycket benkraft för detta, vilket vissa kan uppleva som besvärligt. En elektroniskt styrd biosoffa kan man dessutom oftast ställa i ett mellanläge, vilket gör övergången mellan upprätt läge och liggläge mjukare och kan kännas lite lyxigare. Den manuella reclinern kan bara ställas i ytterlägena; antingen fullt utfälld eller helt infälld. Detta behöver dock inte vara något avgörande i valet dem emellan, eftersom ändlägena ändå brukar användas mest, även då man har en el-driven fällbar soffa.

Vilket material ska jag välja på min reclinersoffa?

Sofforna finns i många olika material, både konstläder, äkta läder och textil. Populärt sedan en tid är textilmaterial som känns som läder med en blank och tålig yta. Det finns även mycket mjuka, behagliga textilier som liknar mocka. Båda är slitstarka och tåliga mot fläckar och ger en mycket bra komfort. Har man anledning att tro att det kommer att spillas en del i soffan kan det ändå vara idé att välja det material som är mest motståndskraftigt, som läder eller konstläder. Vill man ändå välja textil, kan man öka tåligheten avsevärt genom att göra en enkel sprayimpregnering.


Något annat jag bör veta om reclinersoffor?

Reclinersoffan är generellt en robust och tålig möbel och har oftast en maxvikt på 120 kg. Det man bör tänka på är att använda den enbart på det sätt som den är avsedd för, annars riskerar man att skada mekaniken. Soffan har ett fotstöd som är konstruerat för att hålla uppe benen, men det är inte meningen att man ska sitta på det, inte ens barn. Inte heller ska man sitta på eller på annat sätt belasta armstöden med någon större tyngd, eftersom de inte är gjorda för det. Om du väljer att investera i din vardagskomfort genom en reclinersoffa kommer den att ge dig många, långa sköna och vilsamma stunder för lång tid framöver.