· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Recliner fåtölj

Fåtöljer med lutningsfunktion kallas normalt för Recliner fåtölj. Dessa sköna möbler kan ibland även snurra, gunga och ha en enkel uppresningsfunktion. I vissa samhang sammankopplas dessa också med TV fåtölj eller Biofåtölj. Detta är helt enkelt en mycket vilsam fåtölj.
-10%
Bern
Bern är en  något enklare modell i vår serie av reclinerfåtöljer. Lu...
3490 kr (3890 kr)
-5%
Minnesota recliner manuell
Minnesota är en härlig reclinerfåtölj som finns i två olika versioner - d...
3990 kr (4190 kr)
-8%
Texas recliner fåtölj grafitgrå
Texas reclinerfåtölj i grafitgrått microtyg med mockakänsla.
5490 kr (5990 kr)
Mora liftchair
Mora är en prisvärd och praktisk uppresningsfåtölj med en motor
6490 kr
Kalmar liftchair
Kalmar är en vilsam och praktisk uppresningsfåtölj -  njut av en välf...
6990 kr
Comfort Liftchair
Uppresningsfåtöljen hjälper dig att komma upp
fr. 8990 kr
Colorado Recliner Bio Fåtölj
Colorado biofåtölj är en mycket bekväm modell att sjunka ner i. Fåtö...
8990 kr
Oslo liftchair - med snurrfunktion
Denna  något mer exklusiva lyftfåtölj har även en snurrfunktion. Fåt...
9990 kr
Oslo liftchair - med snurrfunktion
Denna  något mer exklusiva lyftfåtölj har även en snurrfunktion. Fåt...
10990 kr
Oslo Uppresningsfåtölj XL - Grå/Svart
Oslo XL liftchair är en lite större och kraftigare modell av den mycket populära mo...
10990 kr
-8%
OSLO Uppresningsfåtölj XL Skinn
Oslo XL i skinn är en generös fåtölj med en kraftigare liftmotor.
11990 kr (12990 kr)
-13%
Lissabon - lyftfåtölj i skinn
Denna bekväma skinnfåtölj har både uppresning, och lutningsfunktion.
12990 kr (14990 kr)
-6%
LISSABON FÅTÖLJ FÅRSKINN LJUSGRÅ
En riktig drömfåtölj som man inte gärna  sitter kvar länge i.
15490 kr (16490 kr)
-9%
LISSABON FÅTÖLJ FÅRSKINN MÖRKGRÅ
En riktig drömfåtölj som man inte gärna  sitter kvar länge i.
15490 kr (16990 kr)
-9%
LISSABON FÅTÖLJ FÅRSKINN LJUSBRUN
En riktig drömfåtölj som man inte gärna  sitter kvar länge i.
15490 kr (16990 kr)

Om recliner fåtöljer

 

Vi svänger oss dagligen med så många svenska varianter av utländska ord att vi ibland glömmer bort att tänka på vad det är vi egentligen säger. ”Har du köpt en recliner fåtölj?” kan vi fråga när grannen bjuder oss in i sitt vardagsrum för att visa sitt imponerande nytillskott. ”Jomenvisst” svarar grannen nöjt. ”Nu är det dags att luta sig tillbaka”. Ja, det är ju det recliner betyder på engelska; en plats där du kan luta dig tillbaka.
Visst låter det underbart?

 

Vad kännetecknar en fåtölj med recliner?

Reclinerfåtöljen är verkligen så mycket mer än bara en vanlig fåtölj. Egentligen betyder benämningen bara att fåtöljen har en funktion som gör att du kan fälla ryggen bakåt och oftast då även får upp ett fotstöd att vila benen på. Det finns nätta fåtöljer med denna fäll-funktion som har en smidig och enkel design, men i dagligt tal när man pratar om dessa fåtöljer menar man vanligen en annan typ av större sittmöbel.

Denna typ av fåtölj är oftast mycket generöst utformad med en inbjudande design och gott om plats. Den är också rikligt stoppad med tjocka dynor och bjuder därför på en utmärkt komfort. Dessa fåtöljer kan ofta vara en del i en hel reclinerserie och kallas ibland för ”biofåtölj” eller ”lounger”. Att kalla en recliner fåtölj för biofåtölj blir dock inte riktigt korrekt, eftersom reclinernfåtöljen nästan alltid har den funktion som fåtöljer på biografer sällan har; det utfällbara fotstödet. Dessa funktioner är sammankopplade så att när man fäller ned ryggstödet kommer också det sköna fotstödet fram.


Varifrån kommer reclinerfåtöljen?

Reclinerfåtöljen med sin generösa design och sitt justerbara rygg- och fotstöd har varit mycket populär i Sverige en ganska lång tid. I Frankrike och USA har den funnits ännu längre och historien om denna fåtöljs föregångare går flera hundra år tillbaka i tiden. Den första varianten man dokumenterat ordentligt ägdes av kejsaren Napoleon III i början av 1800-talet. Det följande århundradet utvecklades fåtöljen av två amerikaner som 1928 tog patent på den senare så framgångsrika mekanismen. Detta ledde så småningom till grundandet av företaget La-Z-boy som fortfarande är ett starkt varumärke när det gäller reclinerfåtöljer.

 

Hur fungerar mekaniken i en reclinerfåtölj?


I denna typ av fåtölj kan mekaniken se ut på lite olika sätt och vara av olika kvalitet, beroende på prisklass. Eftersom det handlar om en sittmöbel med rörliga delar som belastas och används mycket, kan det vara en god idé att kontrollera kvaliteten extra noga, om priset verkar vara lite för bra på den reclinerfåtölj du spekulerar på. Vissa leverantörer använder samma stomme i sina fåtöljer som flygindustrin har i sina lyxigare flygplanssäten, vilket borgar för en pålitlig och hållbar mekanik. Lågprisprodukter har ofta en betydligt kortare livslängd.

 

Hur styr man en reclinerfåtölj?

En reclinerfåtölj kan hanteras elektroniskt eller manuellt. Vilket man väljer är en smaksak, och de flesta fåtöljer är manuella. En fördel med elektronisk styrning kan vara att fotstödet lättare fälls tillbaka. I vissa manuella fåtöljer behöver man ta i ganska rejält med benen för att få in det igen, vilket vissa kan uppleva som besvärande. En elektroniskt styrd fåtölj kan man också oftast ställa i ett mellanläge medan den manuella reclinern bara kan befinna sig i ytterlägena; antingen fullt utfälld eller helt infälld. Detta brukar dock inte vara något avgörande i valet dem emellan, eftersom ändlägena ändå oftast är de man använder, även då man har en fåtölj med el-recliner.


Vilket material ska jag välja på min reclinerfåtölj?

Fåtöljerna finns i många olika material, både i textil, konstläder och äkta läder. Mycket populärt sedan en tid är textilmaterial som känns som läder med en blank och tålig yta. Det finns även mycket mjuka, behagliga textilier som mer liknar mocka. Båda är slitstarka och tåliga mot fläckar och ger en mycket bra komfort. Har man anledning att tro att det kommer att spillas en del i fåtöljen kan det dock vara idé att välja ett material som inte har någon uppsugningsförmåga, som läder eller konstläder. Ett alternativ om du ändå vill ha den känsla som textil ger är att behandla fåtöljen med ett lämpligt impregneringsmedel.


Något annat jag bör veta om reclinerfåtöljer?

Jo, reclinerfåtöljen är generellt sett en robust och tålig möbel och fåtöljen har oftast en maxvikt på 120 kg. Det man behöver tänka på är att använda den enbart på det sätt som den är tänkt att användas, då den annars kan skadas i sin mekanik. Denna typ av fåtölj har ett fotstöd som är konstruerat för att kunna bära upp vikten av tunga underben, men det håller inte att sitta på, inte ens för barn. Inte heller ska man sitta på eller på annat sätt belasta armstöden med någon större tyngd, eftersom de inte är gjorda för detta. Fåtöljen är en helt underhållsfri och lättskött möbel, så länge du bara du hanterar din reclinerfåtölj normalt kommer den att ge dig många, långa sköna och vilsamma stunder framöver.