· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Lammskinn

Lammskinn är faktum mer eller mindre samma sak som fårskinn - det är svårt att dra någon gräns här.

Hos oss kallar vi  babyskinn - just för Lammskinn

-11%
Babycare fårskinn Camel 40 mm
Lammskinn är perfekt underlag för baby.
790 kr (890 kr)
-10%
Babycare fårskinn Light grey
Skön lammskinn i grått till baby.
890 kr (990 kr)
-11%
Babycare fårskinn White 40 mm
Lammskinn är perfekt underlag för baby.
790 kr (890 kr)
-10%
Babycare fårskinn White
Lammskinn framtaget speciellt till baby.
890 kr (990 kr)

Om lammskinn


Lammskinn är ett naturligt material som brukats av människan genom årtusendena och som har en stor mängd olika användningsområden, både inomhus och för utomhusbruk. I takt med att miljömedvetenheten växer har skinnens popularitet på senare tid ökat. Med rätt behandling av ett lammets skinn har man ett material med fantastiska egenskaper och nästan oändliga möjligheter som har en lång hållbarhet och som dessutom ingår naturligt i det ekologiska kretsloppet.


Hur kan jag använda lammskinn?

Lammskinn har en rad förnämliga egenskaper och kan bland annat användas till kläder för barn och vuxna, olika sorters hantverk, heminredning och friluftsbruk. Skinnen är ett oöverträffat naturmaterial som värmer på vintern och svalkar på sommaren. Det passar bra som en matta bredvid sängen, framför brasan eller Tv:n.Skinnet kan placeras som en dekoration, som en extra värmare i soffan eller i favoritfåtöljen. Eftersom skinn från lamm är mjukare och mer följsamma än fårskinn väljer många föräldrar att använda just dessa skinn till sin baby och det fungerar utmärkt att ha i barnvagnen året om. Flera av våra skinn är färgade med den miljövänliga färgningsprocessen – ECO-TAN™. Skinnet blir då mycket mjukt och skonsamt för både barn och vuxna.

 

Vilka egenskaper har lammskinn?

Ett lammskinn är på grund av sina naturligt isolerande egenskaper inte bara praktiskt att använda i kyla. Lika stor nytta kan man ha av skinnet då det är varmt. I och med att det är ett naturligt material som andas kommer skinnet då istället att upplevas som avkylande. Det stänger alltså inte in fukt och svett som de flesta konstgjorda material, utan ger istället ett fritt flöde av luft runt kroppen vilket känns behagligt. Att bädda barnsängen med ett mjukt och värmande skinn blir det mjukt och skönt och skinnet reglerar temperaturen så att det blir torrt och lagom varmt för barnet. Lammskinnet är också motståndskraftigt mot eld och utvecklar inte den irriterande statiska elektricitet som är typisk för syntetmaterial och konstpäls.

 

Är det hälsosamt att använda lammskinn?

Inom sjukvården har man kunnat visa att lammskinn är ett mycket bra material då det gäller att läka sår eller förhindra uppkomsten av liggsår. Effekten beror på kombinationen av skinnets ventilerande förmåga och att det mjuka skinnet också fördelar trycket över huden på ett gynnsamt sätt. Nyare vetenskapliga studier har också pekat på att lammskinn som placeras hos den lilla babyn i sängen eller vagnen kan ha en positiv inverkan på immunförsvaret och en förebyggande effekt då det gäller astma och allergi.

 

Vilka lammskinn är lämpliga till en bebis?

De flesta leverantörer gör en egen sortering och märkning av de skinn som passar bäst att använda till små barn, så det ska vara lätt att hitta dessa. Dessa skinn är utvalda för att de är extra mjuka och följsamma och har en lämplig storlek att använda i babysängar och barnvagnar. Vilken längd på ullen man vill ha är en smaksak, men längder mellan 18 och 35 mm är vanliga och de lammskinn som har längre ull upplevs som mjukare. Skinn som är utvalda för att användas till barn är alltid testade så att de uppfyller EU:s regelverk för barnsäkerhet.

 

Är det bra för miljön att använda lammskinn?

Det har blivit ganska komplicerat att utvärdera vad vi konsumerar och använder som gynnar vår miljö eftersom det finns så många faktorer att ta hänsyn till. Världsnaturfonden konstaterar i alla fall att mycket av svensk lammproduktion sker på naturbeten. Naturbeten är mark där det ändå inte går att odla växter som vi människor kan äta. Köttet och skinnet som produceras på sådana naturbeten är bra för den biologiska mångfalden eftersom bete i den typen av marker är nödvändigt för att bevara många känsliga och hotade arter. Även ekologiska lammskinn får grönt ljus av Världsnaturfonden då studier visar att den biologiska mångfalden ökar på ekologiska gårdar. En faktor som gör lammens skinn miljövänliga är också att de är mycket hållbara och kan användas i decennier för att värma barn i barnvagnar och pulkor, generation efter generation.

 

Hur ska jag sköta mitt lammskinn?

Ett lammskinn är naturligt smutsavstötande och brukar därför vara lättskött. Det räcker ofta med att skaka och vädra det med jämna mellanrum. Om skinnet blir lite nedsmutsat kan du använda en klädvårdsrulle, dammsuga skinnet eller torka av det med en fuktad tvättsvamp och ljummet vatten. Har skinnet blivit svårt smutsat går vissa skinn att tvätta i maskin i 30 grader på ullprogrammet. Använd i så fall ett milt tvättmedel utan blekmedel. Allmänna tips för skötseln av skinn från lamm är att man ska töja skinnet i vått tillstånd för att behålla formen och sedan torka skinnet plant eller upphängt i rumstemperatur. Skinnet får aldrig strykas. Häng det heller inte i direkt solsken, eftersom det kan ge färgförändringar i ullen. Undvik att placera ett skinn med mörk baksida på ljusa möbler eller underlag, eftersom detta under vissa förhållanden kan orsaka missfärgningar. Skinnen kan ofta även kemtvättas, men följ noga tvättråden som finns på ditt lammskinn så kommer du att kunna glädja dig åt ett vackert naturmaterial som håller sig fräscht och fint under lång tid.