· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Skinnsoffor

Skinnsoffor är ett samlingsnamn som främst avser möbler klädda med naturläder, men i denna grupp finns även soffor och fåtöljer som är klädda med konstläder.


Konstläder eller läderimitation är ett syntetiskt framställt material som främst är avsett att likna skinn eller läder. Några av orsakerna till att man väljer just konstläder kan vara av ekonomiska skäl, de är helt enkelt billigare i inköp. Dessa möbler är också praktiska eftersom de är helt underhållsfria och oberoende av temperatur och väder. Konstläder "andas" dock inte vilket gör att känslan och komforten blir sämre. Livslängden brukar också vara kortare för en konstlädersoffa än en skinnsoffa.


En del skinnsoffor och fåtöljer har en kombination av naturläder och konstläder.  Då väljer man oftast att använda naturläder på sittytorna och konstläder på sidorna och bakstycken. En naturlädersoffa mår inte bra av att stå så nära som 30 cm från en värmekälla som ett element. Därför kan konstläder på baksidan vara en praktisk lösning som gör skinnsoffan mer lättplacerad.


Naturläder är ett fantastiskt material, som bara blir vackrare med åren och är därför en möbel att vårda och älska. En skinnsoffa åldras på ett vackert sätt och bär med sig spår och avtryck som skapar karaktär åt möbeln på ett helt annat sätt än en tygmöbel.

Ett sätt att kontrollera om det är naturläder är faktiskt att leta efter märken och skiftningar i kulören, vilket är ett bevis på att det just är naturläder från djur där  varje skinn är helt unikt. En skinnsoffa i naturläder kan vara gjord av många olika typer av skinn, och vilka olika sorter som finns ska vi behandla längre fram i denna text.

Vilken typ av skinn man väljer får olika konsekvenser både för priset men även för hur pass känslig möbeln är och hur ofta den måste behandlas. Om man sköter sin skinnsoffa rätt är det en investering som håller i många år. Det finns dock en del man bör fundera på innan man köper en skinnsoffa. Olika typer av skinn har t.ex. genomgått olika processer och är därför mer eller mindre tåliga och har olika krav på skötsel.


Anilinläder:

Anilinläder är mycket mjukt och smidigt tack vare att det efter garvningsprocessen genomfärgats och någon täckfärg ej lagts på ytan. Endast en tunn transparent finish eller vax har påförts. Utseendet blir djupt och naturligt. Färgskiftningar förekommer och djurets egen struktur, insektsbett och ärr lämnas synliga. Anilinlädret har därigenom hög komfort och god "andningsförmåga", men är samtidigt känsligare för fläckar. Mycket känsligt anilinläder bör behandlas redan innan användandet och därefter minst 3 - 4 gånger/år.

Semianilinläder:  
Semianilinlädret har genomgått samma garvnings- och genomfärgningsprocess som anilinlädret. Därefter har ett mycket tunt skikt av färg och transparent finish påförts för att göra lädret tåligare mot fläckar och nedsmutsning, utan att den mjuka känslan nämnvärt förändras. Semianilin är alltså ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett semianilin. Detta läder har generellt en bra komfort och god andningsförmåga men behöver också rengöras och behandlas regebundet för att åldras med värdighet.

Täckfärgat läder:
Täckfärgat läder har fått ytterligare ytbehandling. Täckfärgat läder har liksom semi- och anilinläder garvats och genomfärgats. Därefter påföres ett skikt av färg och transparent ytfinish som gör lädret tåligare mot fläckar, smuts och spill, samtidigt som djurets naturligheter som insektsbett, läkta sår m.m. döljs. Andningsförmågan och komforten begränsas något av denna ytbehandling, men den ger istället ett motståndkraftigt och tåligt läder. Dessa lädertyper bör man behandla minst 2 gånger/år.

Pull-up / Old english:
Lädret är i grunden ett anilin- eller semianilinläder som behandlats med olja eller vax och därigenom utvecklat sin speciella antika karaktär och känsla. Lädret har behandlats på detta speciella sätt för att få fram den äkta brutna patina som är typisk för möbler med antik-/vintage look. Seglarskor är också ofta gjorda av pull-up-läder. Detta läder har ibland lite färgöverskott som kan torrfälla, vilket dock förhindras genom att soffan smörjs in och torkas av innan tas den i bruk.
Varje läder har sin egen historia som kan avläsas genom naturliga tecken på ytan såsom ärr, insektsbett, bristningar och ådringar. Alla delar på huden används för att tillverka en soffa, detta innebär att det kan förekomma stora nyansskillnader i färgton och struktur. Detta är förstås ett bevis på att det är en äkta lädersoffa. Om det blir repor i lädret så kan det ibland enkelt tas bort genom att man gnuggar med ett finger på stället. Det gör att oljan i lädret kommer till ytan och märket kan försvinna. I annat fall kan man använda den behandlingskräm som man också behöver för den löpande skötseln av detta läder, sk. Pull-up cream. Denna kräm gör att gör att lädret återfettas, mörknar, håller sig mjukt och smidigt och åldras på ett vackert sätt.
Detta bör göras 6-8 ggr/år, åtminstone initialt. Det finns även andra lädervårdsprodukter som man kan använda om man vill göra detta läder mer motståndskraftigt mot fläckar. Kontakta oss gärna för mer information.

Bonded leather:
Bonded leather (BL) är i Sverige en relativt ny läderprodukt som under de senaste åren kommit in på marknaden. Bonded leather kallas också återvunnet läder eller miljöläder (ECO-leateher)  och har under längre tid använts vid möbeltillverkning i andra delar av världen med mycket goda erfarenheter. Tester visar mycket höga värden för färgäkthet och slitstyrka. Denna läderprodukt tillverkas av läder; spillbitar eller återvunnet läder. I en högteknologisk process binds läderfibrerna samman för att sedan färgas och ytbehandlas. Resultatet blir ett mycket mjukt, hållbart och prisvärt material.

I tillverkningsprocessen av detta material behövs inga tungmetaller eller andra miljöförstörande kemikalier. Tack vare den nya tekniken kan man numera även använda de läderbitar som förut har slängts vilket gör BL miljövänligt. Bonded leather ska dammas av och tvättas med fuktig trasa och lite diskmedel vid behov eller minst 2 ggr per år. Lädertvål eller oljebaserade läderkrämer ska inte användas. Testa alltid först rengöringsmetoden på ej synliga delar av soffan.

Vård och underhåll

Läder och naturligt skinn har begränsad elasticitet och töjningsförmåga. Det innebär att när det sträcks ut återfår det inte sin ursprungliga form helt och hållet. Därför kan skinnet bli lösare med tiden när skinnmöblerna används mer eller mindre intensivt

Läder/skinn är inte tåligt mot djur. Låt inga husdjur vara på skinnmöblerna. Deras klor kan repa skinnet, vilket kan innebära en dyr reparation. Djurens saliv är sur och kan också angripa ytfinishen på skinnet. För att undvika envisa fläckar, skydda möblerna. 

Undvik rengöringsmedel som innehåller lösningsmedel och oljor, eftersom de kan förstöra lädrets yta.

Cairo skinnfåtölj

Använd inte vanliga rengöringsmedel typ "Ajax" för att ta bort envisa fläckar. Många av dem är frätande och kan inte garanteras vara säkra att användas på skinnmöbler.

Använd inte ånga för att göra rent lädret. Vissa smink- och kroppsvårdprodukter innehåller lösningsmedel och oljor. Dessa produkter är inte bra för lädret, eftersom de kan försämra lädrets naturliga skydd.


Använd inte skinnfåtöljen när du har blött hår eller just har använt kroppsvårdsprodukter. För att undvika ansamling av dessa produkter, gör rent skinnet efter anvisningarna. Allt möbelskinn håller längre, ser bättre ut och håller sig i bättre skick när man behandlar dem i tid.

Tänk på att skinnmöbler och särskilt obehandlade skinnsoffor och fåtöljer i anilinskinn - bleks och "torkar" i direkt och långvarigt solljus. Bästa skyddet är helt enkelt att rulla ner markiser eller liknande när solen är stark.

Om man följer dessa enkla råd så är köpet av en skinnsoffa i naturläder något som kan ge stor glädje i vardagslivet och även en utmärkt investering för framtiden.