· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Engelska möbler

Älskar du engelska möbler? Under denna kategori önskar vi inspirera och uppmuntra alla som dessa klassiska och tidlösa möbler. Samtliga modeller som vi visar är möjliga att specialbeställa och anpassa efter kundens önskemål. Fabrikerna i England har en enorm flexibilitet och möjlighet att kundanpassa beställningar.
ALLINGHAM CHESTERFIELD 3-A CRACKED
Denna 3:a i modell Allingham är klädd i ett exklusivt skinn kallat "Cracked Waxed Tobacco"
52000 kr
Chesterfield 2:a Albany
En klassisk engelsk 2 klädd i tyget Albany Peacook
16990 kr
DRAKE CHESTERFIELD 3:A
Drake modellen är här klädd i ett  exklusivt skinn som kallas concrete charcoal
50500 kr
FOOTSTOOL QUEEN ANNE
En handtillverkad engelsk fotpall av absolut högsta kvalitet.
6990 kr
Raleigh Club Chair
Raleigh Clubchair med "Hand dyed leather"
26900 kr
Shackleton Hörnsoffa
Shackleton hörnsoffa i det exklusiva skinnet i skinnet Old English Black
67000 kr

Om engelska möbler

Det är få nationer som kan stoltsera med en så gedigen möbeltradition som den brittiska. Den engelska stilen har utvecklats över tiden i mer eller mindre särpräglade epoker med sina typiska kännetecken, men generellt har möbler från england genom alla tider skapats med inspiration från naturen och lugnet på den engelska landsbygden. Många av de genuina stilarna har levt kvar in i vår tid och möbelstilen är fortfarande älskad världen över. Tack vare en djupt inrotad stolt möbeltradition och skickliga hantverkare har England fortfarande en levande industri som nytillverkar dessa fantastiska möbler av klassisk stil och utmärkt kvalitet.

 

Vad är typiskt för den engelska möbeln?

Karaktäristiskt för de engelska möblerna är deras gedigna och välarbetade intryck. Typiska trämöbler som arkivskåp, sekretärer, chippendalebord och herrbetjänter är ofta massiva, gjorda av ädelträ, mahogny och idegran och är djupa och blanka i färgen. De klassiska möblerna kompletteras med kraftigt vävda, tunga textilier av hög kvalitet, mönstren kan vara enfärgade, blommiga eller randiga och kombineras med tapeter i liknande stil. Ofta återkommer samma mönster och färgställning flera gånger i samma rum, vilket ger ett balanserat och harmoniskt intryck. Läder är också ett material som hela tiden återkommer som ett tema när det gäller denna stil av möbler och inredningsdetaljer, och då är färgerna gärna dova i nyanser av brunt, grönt men även mättat rött och blått. Sofforna kan vara av klassisk Howardtyp eller kanske ännu oftare i den nu omåttligt populära och till synes odödliga Chesterfieldstilen. Chesterfieldsoffan i sin mest klassiska raka modell har uppnått ikonstatus och fått många efterföljare världen över. I chesterfieldsfären hittar vi också den älskade öronlappsfåtöljen eller wingchair, som med sina sirligt utformade Queen Anne-ben och den lilla fotpallen har sin typiska plats i den gemytliga engelska läshörnan. Med sällskap av passande accessoarer i form av plädar eller mönstrade kuddar och skinn ger dessa möbler snabbt ett rum den rätta helhetskänslan av brittisk klassisk stil.

 

Vilka är de vanligaste engelska möbelstilarna?

I England benämns stilarna oftast efter de regenter som suttit på tronen under respektive period. Först ut är Tudor-stilen som är benämningen på det mode som rådde mellan 1485-1603 under den styrande ätten med samma namn. Möbler tillverkades under denna tid företrädesvis av ek. Möblerna under Tudortiden var stora och kraftfulla med tunga bord och stora stolpsängar. I slutet av eran förändrades stilen på de engelska möblerna och blev mer lyxbetonade, en överlastad renässansstil.

 

Cromwell-stilen är den stil som dominerade under åren 1649-60 då möbler från england typiskt hade spiral- eller kulsvarvade möbelben och ryggstolpar. Stolarna var ofta läderklädda. Ett par decennier senare fick samregenterna William III och drottning Mary II ge namn åt den stil som svarar mot barocken. Möblerna under William & Mary-stilen kännetecknas nu av stolar med hög rygg som ackompanjeras av nya inredningsdetaljer från Kina som lackarbeten och porslin, sidentyger och tapeter. Lackstolar var vanliga liksom stoppade engelska möbler med klädsel i gobelängteknik eller broderi. Nu dominerade valnöt som träslag. Denna period följs av den stil som fått namn efter drottning Anne, 1702- 1740, som motsvarar barock/rokoko. Möblerna är vid den här tiden bekväma, välgjorda och influerade av både nederländsk borgerlighet och fransk rokoko. De engelska möblerna fick också sällskap av kinesiska lackmöbler och de speciella S-svängda cabriole-benen som avslutades i en djurtass, hovfot eller en fågelfot med ett klot. Denna stil påverkade modet i övriga Europa, inte minst i Sverige.

 

Sheraton-stilen som rådde under senare delen av 1700-talet fick också stort inflytande i Tyskland, Norden och i USA. Möblerna hade då fått enkla linjer med en sprödare elegans. Denna period efterföljdes av Regency-stilen under de två första decennierna av 1800-talet. Regency var främst en inredningsstil som hämtade inspiration från Frankrike, men som var mer trogen de antika formerna. Man använde också egyptiska motiv och kineserier. Det vanligaste träslaget i möblerna var då mahogny.

 

Hur kan jag möblera med engelska möbler?


Om man inte bor i ett slott men ändå vill omge sig med vardagslyxen att få vistas bland engelska möbler kan några möbleringstips vara till hjälp. För att få ett rum att kännas lite rymligare kan du börja med att placera dina större möbler intill väggarna, så att det öppnas ett utrymme i mitten av rummet. Det är också dekorativt och praktiskt att använda multifunktionella möbler, som till exempel en kista som kan användas både som förvaring och soffbord. En mjuk och välkomnande matta förhöjer alltid intrycket av dina nya möbler och där gäller regeln att rummet ser större ut med en matta i ett stort format, än om du väljer att ha flera mindre mattor. Ytterligare ett knep för att få rummet att se större ut är att låta några av dina möbler ha liknande färg som väggarnas tapeter eller paneler. Detta ger ett intryck av att möblerna delvis smälter ihop med väggarna och att rummet breddas.