· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Chesterfieldsoffan - en älskad brittisk klassiker genom tiderna


Chesterfieldsoffan – stil, tradition och nyskapande

Chesterfieldsoffan är en älskad möbel som är klassiskt tidlös och som genom åren faktiskt aldrig blivit omodern. I flera hundra år har den funnits i möbelhistorien och är fortfarande idag lika populär.

Det finns flera åsikter om vad som egentligen kännetecknar de äkta chesterfieldmöblerna. Vi känner igen dem från historiska miljöer i filmer och böcker, där dessa gedigna lädersoffor och fåtöljer är ett självklart inslag som en del av den engelska möbeltraditionen. I miljöer där man försöker återskapa en känsla av svunnen tid, brittisk klassisk stil och hög kvalitet brukar man finna en chesterfieldsoffa tillsammans med en inredning av ädelträ, mörka läderdetaljer och kraftiga exklusiva tyger.

Länge har vi i Sverige sett chesterfieldsoffan i det offentliga rummet, som till exempel i hotellets lounge eller på den finare restaurangen där man vill skapa en brittiskt exklusiv, traditionell och välkomnande miljö. I de privata hemmen har denna klassiska soffa i andra delar av världen förstås funnits minst lika länge. Det som hänt på senare tid är att chesterfieldmöblerna har hittat hem till vardagsrummen hos allt fler svenskar, eftersom många fått upp ögonen för denna kvalitetsmöbel.

Möblera med chesterfield exklusiva stil

Vissa väljer att satsa helhjärtat på den gamla brittiska stilen när de möblerar sina hem och kompletterar sin chesterfieldsoffa med panelväggar, tjocka mattor och kanske den typiska öronlappsfåtöljen med en liten fotpall med sirligt utformade ben. Till denna stil väljer man oftast chesterfieldmöbler som är klädda i mörkare, antikbehandlade lädertyper som är de mest traditionella. Bruna nyanser och oxblod är dominerande färger, men dova nyanser av grönt förekommer också.

Andra vill gärna förnya sitt vardagsrum med chesterfield formmässiga exklusiva stil och pondus, men vill då göra det med en modern touch. Antingen väljer man då en av de yngre chesterfieldmodellerna; kanske en soffa med lite färre klädda knappar eller ett modernare snitt i designen.

Alternativt kan man välja att modifiera en klassisk modell efter egen smak och personlighet.

Detta kan man göra hos oss på HolyHome på flera vis. Ett enkelt sätt är att bara välja ett mer modernt läder. Den som väljer att i ett rum ställa in en klassisk engelsk chesterfieldsoffa, klädd i ett blixtrande vitt täckfärgat skinn har - oavsett vad stilpolisen säger - i alla fall satt ned foten, gjort ett statement. Denna iögonenfallande soffa finns i verkligheten och står idag i receptionen på en framgångsrik och egensinnig reklambyrå. Som besökare där kan man inte undgå att imponeras. 

En designmässig medelväg som många väljer är att beställa chesterfieldsoffan i ett modernt specialläder. De finns i många varianter som ofta också är antikbehandlade med en välarbetad yta, men på ett annat sätt än de traditionella wash-off lädren. På så vis kan man kombinera det gamla med det nya och få en sittmöbel som med sin självsäkra form ger den gedigna och traditionella chesterfieldkänslan, samtidigt som det trendiga designlädret gör att finishen och därmed helhetsintrycket ändå blir nytt, fräscht och spännande.

Denna kombinationseffekt gör också att det blir lätt att inreda sitt hem efter egen smak, där man är fri att blanda populära, nya inredningsdetaljer med äldre inslag som man vill. En chesterfieldsoffa som är gjord i ett modernt designläder blir rummets naturliga tyngdpunkt och blickfång och passar lika bra ihop med de nyinköpta borden och mattorna som följer årets trend som med antika möbler eller prydnadssaker. Att låta möbler och inredningsdetaljer från olika tidsepoker samsas i samma rum ger ett spännande intryck och är också ett effektivt och trevligt sätt att sätta personlig prägel på sitt hem.

 

Material och utförande -  en stor valfrihet

Till sin natur är chesterfieldsoffan en inbjudande möbel, men de flesta modellerna är ganska strikta och fasta i sin stoppning vilket passar i de flesta sammanhang. En soffas sittdynor anpassar sig också och blir lite mjukare med åren. Om man önskar en mindre fast sittkomfort på sin chesterfieldmöbel finns det vissa modeller där den mjukare sitsen är standard. Det finns till och med extramjuka modeller för den som vill kunna sjunka ned riktigt vilsamt i sin soffa. Om du fattat tycke för en modell med fast sits men skulle vilja ha den lite mjukare, kan man i de flesta fall specialbeställa en mjukare variant av dyna, vilket inte brukar vara så kostsamt.

De olika chesterfieldmodellerna är av naturliga skäl likartade men skiljer sig ändå åt vad det gäller måtten, vilket man bör titta på när man står i begrepp att skaffa en ny soffa. Det handlar både om att möbeln ska få plats på ett snyggt sätt i rummet, samt att den förstås ska passa för de personer som oftast ska använda den. De flesta chesterfieldmodeller är ganska skrymmande, men det finns nättare varianter som gör att man kan få plats med en sådan även om utrymmet är begränsat.

På det personliga planet bör man tänka på om man vill ha en rymlig soffa med gott om sittyta eller föredrar en stramare modell med snävare mått. Sitthöjd och utformning av arm- och ryggstöd är också sådant som kan vara värt att fundera lite över innan man bestämmer sig.

Stommen till en chesterfieldmöbel är nästan uteslutande tillverkad av hårdträ som massiv bok eller björk. Möbeln stoppas med material som polyesterskum eller silikon. Efter detta kommer det mödosamma arbetet med att klä soffan med läder. De duktiga hantverkare som samarbetar med oss på HolyHome använder enbart skinn av mycket god kvalitet.

Hur man applicerar och fäster lädret är något som skiljer olika chesterfieldtillverkare åt. Vissa arbetar på så vis att de skär ut mindre läderbitar som sys ihop till ett fodral, vilket träs över stommen. Om man tittar runt knapparna på dessa soffor syns sömmarna där tydligt. Den gamla brittiska traditionen bjuder dock istället en annan metod, som går ut på att det hela skinnet ska vikas på ett speciellt vis för att kunna fästas över de rundade formerna. Detta komplexa procedur erfordrar stor hantverksskicklighet och kräver att man använder större bitar av läder, vilket gör att priset blir högre på dessa soffor. Detta är en av detaljerna som många menar ska finnas för att man ska kunna tala om en "äkta Chesterfield".

En annat kännetecken är den karaktäristiska möbelspikningen som brukar kanta en typisk chesterfieldmöbel. På enklare och billigare varianter har man ofta ersatt dessa nitar med lister av metall som liknar rader av spikar. En mer välarbetad chesterfieldsoffa har istället fått de dekorativa möbelspikarna ditslagna individuellt och för hand. Detta brukar också vara ett krav för att man ska kunna tala om en "äkta Chesterfield". Efter att man fäst lädret och nitarna, monteras samtliga knappar och allra sist fötterna på chesterfieldsoffan. För att skydda fötterna under transporten förvaras dessa ibland emballerade i ett separat paket under eller inuti soffan.

Vill du ha en personligt designad chesterfieldsoffa?

Vårt samarbete med duktiga europeiska möbelsnickerier gör att du enkelt kan göra olika ändringar på de standardmodeller som finns.

Det kan handla om att du vill kunna ligga raklång i din chesterfieldsoffa och därför behöver lägga till ett par decimeter på bredden, eller att du vill ha en måttbeställd hörnsoffa där hela familjen får plats? Kanske vill du ha en soffa med divandel eller har du fattat tycke för en viss typ av ben, som normalt inte sitter på den modell du valt? Eller önskar du att möbelnitarnas färg ska stämma med andra detaljer i ditt rum?

Många val har du möjlighet att göra gratis eller till en rimlig kostnad. Resultatet gör dig till ägare av en äkta Chesterfieldmöbel som utformats för att passa dig perfekt och som därigenom blir helt personlig och unik.

Vi på Holyhome är redo att vägleda dig genom sortimentet av chesterfieldmöbler och hjälper gärna till om du funderar över något som gäller utformning eller materialval. Vi kan också skicka dig läderprover.
Kontakta oss gärna via mail info@holyhome.se eller telefon 0340-85 888 (mån. - tors. 10.00 - 17.00,  fre 10.00 - 15.00)


 

Historia och ursprung

Många har gjort anspråk på att stå bakom begreppet chesterfield, men det är svårt att verifiera dessa påståenden. I Kanada och USA har namnet ofta använts som ett generellt begrepp för en robust lädermöbel. Enligt Oxford English Dictonary användes chesterfield som beskrivning för en skinnsoffa år 1900, men soffan har en längre historia än så.

Den kanske vanligaste berättelsen om namnet Chesterfield är att den fjärde earlen av Chesterfield - Philip Stanhope som levde i England mellan 1694-1773 -  fick en vacker present i form av just en sådan knappförsedd lädersoffa. Den historiska beskrivningen berättar att denna möbel var då ny och unik i sitt slag och var en soffa med rygg och armstöd i samma höjd, klädd i skinn och försedd med mängder av knappar. Chesterfieldsoffan var född! Den skulle därefter komma att spridas över hela världen och bli den stilikon som även nu flera hundra år senare är så populär.

Oavsett ursprung så är den klassiska chesterfieldsoffan ett stycke hantverk som representerar en gammal fin tradition och gediget yrkeskunnande. Chesterfield är en vacker möbel, tillverkad av stolta hantverkare för stolta kunder som vill kunna njuta länge av sin chesterfieldsoffa. Väljer man en sådan soffa av god kvalitet har man alltså gjort en investering för många år framöver och har dessutom fått en möbel som åldras med värdighet och bara blir vackrare med åren.

Läs mer om lädertyper och underhållsbehandling av Chesterfieldsoffor under Skinnsoffor