· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-85 888

Logga in

X

Engelska Chesterfieldmöbler


Tillverkning och material

Chesterfieldsoffan är en älskad möbel som är klassiskt tidlös och som genom åren faktiskt aldrig blivit omodern. I flera hundra år har den funnits i möbelhistorien och är fortfarande idag mycket populär, både i de offentliga miljöerna och i de privata hemmen. Det finns många åsikter om vad som egentligen kännetecknar dessa Chesterfieldmöbler. Vi känner dem från historiska miljöer i filmer och böcker, där dessa gedigna lädersoffor och fåtöljer är ett självklart inslag som en del av den engelska möbeltraditionen. I miljöer där man nu i modern tid försöker återskapa en känsla av svunnen tid, brittisk klassisk stil och hög kvalitet brukar man finna en Chesterfieldsoffa eller fåtöljer med Chesterfieldkaraktär tillsammans med en inredning av ädelträ, mörka läderdetaljer och kraftiga exklusiva tyger.


Stommen till en Chesterfieldmöbel är nästan uteslutande tillverkad av massiv bok eller björk. Därefter stoppas möbeln med skumplast eller silikon som ibland kompletteras med hästtagel. Efter detta kommer det mödosamma arbetet med att klä soffan med läder av yppersta kvalitet. De seriösa tillverkarna i Europa, och numera även Asien, använder enbart mycket fina skinn av riktigt god kvalitet. Efter detta moment monteras samtliga knappar och allra sist monteras fötterna på Chesterfieldsoffan. För att skydda fötterna under transporten förvaras dessa ibland emballerade i ett separat paket under eller inuti soffan.


Den vanligaste Chesterfieldmöbeln
är fortfarande skinnklädd, och här är det inte bara vanligt brunt läder som används. Chesterfieldsoffan görs numera i ett oändligt antal utföranden och det går att välja bland allt från rosa anilinläder till guldfärgade skinn eller krokodilskinnsimitation. Men många väljer också att beställa sin Chesterfieldsoffa i tyg. En Chesterfieldsoffa i svart eller vinröd sammet är numera en modern klassiker, men för den som vågar lite mer är det förstås bara fantasin som sätter gränser.


I Europa görs oftast möblerna på beställning, och man har därför möjlighet att påverka sin möbel på många sätt. Om man önskar en extra lång soffa eller kanske vill beställa en Chesterfieldmöbel i hörnmodell, så går det utmärkt. Vi levererar speciallösningar med Chesterfieldmöbler till hotell och restauranger, men lika ofta till det privata hemmet.


Till sin natur är Chesterfieldsoffan en inbjudande möblel, men ganska strikt och fast i sin stoppning, vilket passar i de flesta sammanhang. Om man dock önskar en mindre fast sittkomfort på sin Chesterfieldmöbel kan man beställa en mjukare variant av dyna.
Givetvis kan man välja mellan mängder av olika typer av skinn i både färg och behandling. Populärt just nu är det antikbehandlade lädret som finns i så många varianter att det går att hitta en Chesterfieldsoffa som passar i varje rum.

En klassisk chesterfieldsoffa pryder vilket rum som helst

Historia och ursprung


Många har gjort anspråk på att stå bakom begreppet Chesterfield, men det är svårt att verifiera dessa påståenden. I Kanada finns det många som säger att Chesterfield är ett kanadensiskt begrepp, fast oftast förknippas det där med soffor i största allmänhet. Även i USA har Chesterfield ofta använts som ett generellt begrepp för en robust lädermöbel, även om Chesterfield i Amerika idag främst är förknippat med cigaretter. Enligt Oxford English Dictonary användes Chesterfield som beskrivning för en skinnsoffa år 1900, men soffan har förstås en längre historia än så.


Den kanske vanligaste berättelsen om Chesterfield är nog ändå att den fjärde earlen av Chesterfield - Philip Stanhope som levde i England mellan 1694-1773 -  fick en vacker present i form av just en sådan knappförsedd lädersoffa. Den historiska beskrivningen berättar att denna möbel var då ny och unik i sitt slag och var en soffa med rygg och armstöd i samma höjd, klädd i skinn och försedd med mängder av knappar. Chesterfieldsoffan var född och skulle alltså komma att spridas över världen även flera hundra år senare.


Oavsett ursprung så är den klassiska Chesterfieldsoffan ett stycke hantverk som representerar en gammal fin tradition och gediget yrkeskunnande. Chesterfield är en vacker möbel, tillvekad av stolta hantverkare för stolta kunder som vill kunna njuta länge av sin Chesterfieldsoffa. Väljer man en Chesterfieldsoffa med läder av god kvalitet, så har man alltså gjort en investering för många år framöver och har dessutom fått en möbel som åldras med värdighet och bara blir vackrare med åren.

 

Läs mer om lädertyper och underhållsbehandling av Chesterfieldsoffor under Skinnsoffor.