· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Matbord


Matbordet - den naturliga samlingsplatsen

Köket är husets hjärta och matbordet är där man samlas, sitter ned och umgås både till vardag och fest. Därför ska man ställa lite krav på sina köksmöbler och välja möbler som man tycker om men som också passar ert levnadssätt. Här kan du hitta matbord som passar dig och det liv du lever just nu.

Asperö matbord ljus ek
Asperö serie för den ljusa matplatsen
8190 kr
Cleveland
Stort och praktiskt matbord
5490 kr
Darwin
Elegant helt enkelt
5520 kr
-8%
Linköping matbord ek
Snyggt matbord i vitlack och oljad ek
5490 kr (5990 kr)
Om matbord
Köket är hemmets hjärta. Oavsett var du har ditt matbord, bredvid spisen i köket eller separat i ett eget rum så kommer det alltid att vara den naturliga mötesplatsen för vänner och familj.

Det är här man delar sina måltider, men det är också en plats för att bara träffas, sitta en stund och prata över en kopp kaffe eller te. Vid matbordet kan man sitta ned och kanske stämma av med varandra vad som hänt idag eller planera resten av er dag. Detta är kanske den bästa platsen att göra sina läxor på, när det finns någon i köket som kan hjälpa till när matten krånglar. På helgerna kan matbordet leva upp och få leverera allt från festliga middagar med härliga drinkar till maraton av sällskapsspel och långa djupa diskussioner. Det är ganska klart att matbordet är mittpunkten i de flesta hushåll och det har många uppgifter att fylla. Därför bör man tänka igenom hur man kommer att använda sitt bord till vardag och fest. Man gör alltså klokt i att inte bara titta på utseende och pris. Oavsett vilken typ av bord man letar efter är det alltid en god idé att välja en modell av hög kvalitet som står sig långt fram i tiden, eftersom matbordet ofta utsätts för hårt slitage.
Vad behöver jag tänka på när jag köper matbord?

Det första beslutet blir att bestämma vilken storlek och form bordet ska ha för att passa det antal platser du behöver och hur boytan ser ut där bordet ska stå.

Oftast är det praktiskt och trevligt att ha ett matbord som är lite större än man egentligen behöver till vardags, eftersom det ger möjligheten att enkelt bjuda in fler matgäster, eller att kunna servera maten utan att behöva plocka undan det som pågår vid matbordet när kvällsmaten ska serveras. Om det finns det en extra yta kan man stuva undan läxorna, symaskinen eller datorn och fortsätta med sysslorna när måltiden är över. De vanligaste längderna på ett matbord är 180, 200 eller 250 cm, men måttbeställda bord går också att köpa. Tänk på att matstolar kan variera mycket i bredd, så att du säkert får plats med det antal du behöver. Ett 200 cm långt matbord rymmer till exempel fyra nätta stolar med en bredd runt 41 cm per bordssida, men bara tre stolar, om deras bredd är c:a 55 cm.

Vilken bredd på matbordet är lämplig?

Om du tänker dig ett ovalt eller rektangulärt matbord bör bredden vara åtminstone 80 centimeter. Detta är för att man ska kunna duka med tallrikar, glas och bestick på en tablett på båda sidor av bordet utan att det krockar med personen framför. Planerar du att kunna placera två gäster på varje kortsida bör bredden på bordet vara cirka 100 centimeter.

 

Vilken höjd är lämplig på ett matbord?

Höjden för ett bra matbord bör idag vara mellan 72-75 centimeter. För bara några årtionden sedan var standardmåttet för ett den här typen av bord endast 70 centimeter, vilket inte fungerar så bra i Sverige eftersom vi blivit allt längre. Höjden gör att det blir tillräckligt utrymme för de allra flesta och ger god komfort. För att stolarna ska passa till bordets höjd bör det vara c:a 30 centimeter mellan bordskivan och sitthöjden på stolarna och några få centimeter gör faktiskt stor skillnad. Till ett bord med höjden 72 cm passar det perfekt med en lägre matstol med sitthöjd på 43 cm, medan ett bord som är 74 cm högt matchas bättre med en stol med sitthöjd på 45-46 cm.

 

Vilken form på matbord ska jag välja?

Den vanligaste formen på matbord är rektangulär och här finns det största utbudet med mycket att välja på. Denna form är praktisk och ofta finns möjlighet att förlänga bordet med iläggsskivor för ökad flexibilitet. Kvadratiska bord är ofta små i sina mått eftersom de annars blir otympliga och svårplacerade. Små kvadratiska bord är nästan alltid optimala för fyra personer och kan passa fint i mindre kök.  Om du är en social person som gärna bjuder på middag finns det inte mycket som slår ett runt matbord. Det skapar en oslagbar gemenskap och ingen riskerar att hamna i skymundan. För spel och lekar passar det runda bordet förstås alldeles utmärkt.

Vilket material ska jag välja på mitt matbord?

Massiva matbord i träslag som furu, ek, ask, bok, björk och valnöt ger hemmet en varm och hemtrevlig karaktär. Eftersom de är naturmaterial får bordet också en unik ådring. Med lite underhåll kan man bevara skönheten länge och massiva bord av trä är dessutom slipbara, vilket avsevärt förlänger deras livslängd. Det som kanske är absolut mest exklusivt är återvunnen teak. I länder som ex Indonesion så har Teak använts flitigt som byggmaterial för hus, båtar etc. Eftersom teak har en otroligt lång livstid så är det miljövänligt och vackert att kunna återanvända gammal teak.
Matbord av fanér däremot har bara ett tunt lager trä som limmas på ett underlag, till exempel plywood. Bord med fanér blir därför känsligt mot repor på ett helt annat sätt än de massiva borden. Bord med ytskikt av laminat är ett bra val för barnfamiljer eftersom det har en hög tolerans mot vätska, repor, stötar och solljus. Ett annat materialalternativ som nu kommer starkt på grund av den ökade miljömedvetenheten är matbord av återvunnen teak. Dessa bord blir på grund av sitt ursprung helt unika, ofta rustika och mycket charmiga.