· Fri frakt i hela landet · 30 dgr Öppet köp · Kundtjänst 0340-179 90

Logga in

X

Matgrupper

Samla familj och vänner kring matbordet

Köket är husets hjärta och matgruppen är det centrum där man samlas, sitter ned och umgås både till vardag och fest. Därför ska man ställa lite krav på sina köksmöbler och välja något som man tycker om men som också passar med det liv man lever. Här kan du hitta den matgrupp som passar dig och det liv du lever just nu.

Om matbord

Köket är hemmets hjärta brukar man säga. Oavsett om man har sitt matbord bredvid spisen i köket eller separat i ett eget rum kommer matbordet alltid att vara den naturliga träffpunkten för familj och vänner.

 

Det är vid matbordet man gärna delar sina måltider, men också en plats bara för att träffas, sitta en stund och prata över en kopp kaffe. Vid matbordet har man chansen att i förbifarten sitta ned och stämma av med varandra vad som hänt under dagen. Kanske är matbordet ibland bästa platsen att göra läxor på, när det finns någon som lagar middag och samtidigt kan hjälpa till när glosorna krånglar. På kvällar och helger kan matbordet leva upp och få leverera allt från festmiddagar med bubbliga drinkar till nattlånga brädspelsmatcher och långa filosofiska diskussioner. Det är uppenbart att matbordet kan ha många uppgifter att fylla. När man står inför att skaffa ett nytt matbord gör man alltså klokt i att inte bara titta på utseende och pris utan även ta sig en funderare på hur man kommer att vilja använda sitt matbord. Oavsett vilken typ av matbord man letar efter är det alltid en god idé att välja en modell av hög kvalitet som står sig långt fram i tiden, eftersom matbordet ofta utsätts för hårt slitage.

 

Vad behöver jag tänka på när jag köper matbord?

Det första beslutet blir att bestämma vilken storlek och form bordet ska ha för att passa det antal platser du behöver och hur boytan ser ut där matbordet ska stå.

Generellt sett är det praktiskt och trevligt att ha ett matbord som är lite större än man egentligen behöver till vardags, eftersom det ger marginal att enkelt bjuda in fler matgäster, eller att kunna servera kvällsmaten till familjen utan att behöva plocka undan allt som kanske pågår vid matbordet när maten ska serveras. Finns det en extra yta kan man bara stuva undan läxorna, symaskinen eller datorn och fortsätta med sina sysslor när middagen är över. De vanligaste längderna på ett matbord är 180, 200 eller 250 cm, men måttbeställda matbord går också att köpa. Tänk på att matstolar kan variera mycket i bredd, så att du säkert får plats med det antal du behöver. Ett 200 cm långt matbord rymmer till exempel fyra nätta stolar med en bredd runt 41 cm per bordssida, men bara tre stolar, om deras bredd är c:a 55 cm.

Vilken bredd på matbordet är lämplig?

Om du tänker dig ett ovalt eller rektangulärt matbord bör bredden vara åtminstone 80 centimeter. Detta är för att man ska kunna duka med tallrikar, glas och bestick på en tablett på båda sidor av matbordet utan att det krockar med personen framför. Planerar du att kunna placera två gäster på varje kortsida bör bredden på matbordet vara cirka 100 centimeter.

 

Vilken höjd är lämplig på ett matbord?

Höjden för ett bra matbord bör idag vara mellan 72-75 centimeter. För bara några årtionden sedan var standardmåttet för ett matbord endast 70 centimeter, vilket inte fungerar bra i Sverige idag eftersom vi blir allt längre. Denna höjd gör att det blir tillräckligt utrymme för de allra flesta och ger en god komfort. För att stolarna ska passa till matbordets höjd bör det vara c:a 30 centimeter mellan matbordets skiva och stolarnas sitthöjd och några enstaka centimeter kan faktiskt göra stor skillnad. Till ett matbord med höjden 72 cm passar det perfekt med en lägre matstol med sitthöjd på 43 cm, medan ett matbord som är 74 cm högt matchas bättre med en stol med sitthöjd på 45-46 cm.

 

Vilken form på matbord ska jag välja?

Den vanligaste formen på matbord är rektangulär och här finns det största utbudet med mycket att välja på. Denna form är praktisk och ofta finns möjlighet att förlänga matbordet med iläggsskivor för ökad flexibilitet. Kvadratiska bord är ofta små i sina mått eftersom de annars blir otympliga och svårplacerade. Små kvadratiska matbord är nästan alltid optimala för fyra personer och kan passa fint i mindre kök.  Om du är en social person som gärna bjuder på middag finns det inte mycket som slår ett runt matbord. Det skapar en oslagbar gemenskap och ingen riskerar att hamna i skymundan. För spel och lekar passar det runda matbordet förstås alldeles utmärkt.

Vilket material ska jag välja på mitt matbord?


Massiva matbord i träslag som furu, ek, ask, bok, björk och valnöt ger hemmet en varm och hemtrevlig karaktär. Eftersom de är naturmaterial får matbordet också en unik ådring. Med lite underhåll kan man bevara skönheten länge och massiva matbord av trä är dessutom slipbara, vilket avsevärt förlänger deras livslängd. Det som kanske är absolut mest exklusivt är återvunnen teak. I länder som ex Indonesion så har Teak använts flitigt som byggmaterial för hus, båtar etc. Eftersom teak har en otroligt lång livstid så är det miljövänligt och vackert att kunna återanvända gammal teak.
Matbord av fanér däremot har bara ett tunt lager trä som limmas på ett underlag, till exempel plywood. Matbord med fanér blir därför känsligt mot repor på ett helt annat sätt än de massiva matborden. Matbord med ytskikt av laminat är ett bra val för barnfamiljer eftersom det har en hög tolerans mot vätska, repor, stötar och solljus. Ett annat materialalternativ som nu kommer starkt på grund av den ökade miljömedvetenheten är matbord av återvunnen teak. Dessa bord blir på grund av sitt ursprung helt unika, ofta rustika och mycket charmiga.
För tillfället finns inga produkter under denna rubrik.